Både kapasitetsdel og energidel i den nye nettleien gir deg insentiv til å endre forbruket ditt. Ved respons på disse to kan forbruket reduseres.  

Respons på kapasitetsdel​ betyr å unngå de store effekttoppene og ikke bruke for mye strøm samtidig. Et jevnt strømforbruk vil gi deg et lavere kapasitetsdel. 

Respons på energidel betyr å begrense forbruket i høylastperiodene ved f.eks. å lade elbil på natta. 

Det viktigste du kan gjøre er å jevne ut strømforbruket ditt. Jo mindre belastning på nettet, jo mindre kostnad for nettleie.

Dette bildet viser et eksempel på hva du kan gjøre for å redusere egen nettleie. I stedet for å lade elbil, bruke vaskemaskinen, oppvaskmaskinen og andre enheter samtidig med en gang rett etter jobb, kan du vente med å lade elbilen på natt når det er en lavlastperiode og bruke de andre enhetene i forskjellige tidspunkter for å unngå de store effektoppene. Du trenger kanskje ikke å ha på varmepumpe og varmekabler mens du lager middag heller?

 

Merk at vi fraråder å bruke oppvaskmaskin, vaskemaskin og tørketrommel om natten. Det har med brannsikkerhet å gjøre og vil uansett gi en særdeles liten besparelse