Under finner du enkle tips til strømsparing. For å spare strøm må du vite hva du bruker strøm til. På min side har du oversikt over ditt strømforbruk time for time. Ved å følge med på forbruket ditt kan du se hvilken effekt strømsparetiltakene har.
For oversikt over ditt strømforbruk se min side.
Enkle strømsparingstips:
- Senk innetemperaturen med 1 grad
For hver grad du senker innetemperaturen sparer du cirka fem prosent av kostnadene til oppvarming. Kanskje trenger du ikke ha på varme på soverommene, men bare åpne dørene for å slippe inn varme noen timer før du legger deg? Generelt anbefales det å ha en innetemperatur på 18-21°C. Men husk: Er det vinter og kaldt kan det være greit å ha en romtemperatur på minst 15 °C, så ikke rørene dine fryser.
- Lading av elbil
Har du elbil med godkjent lader kan denne trygt lades på natten. I tillegg kan ladehastigheten senkes dersom det er mulig. Det finnes også endel leverandører som tilbyr smarte løsninger til både utstyr i hjemmet og lading av elbil. Les mer her.
- Bruk tidsstyring av varmekildene
Med tidsstyring kan du spare strøm ved å bruke varme kun når du trenger det. Du kan bruke sentralstyring for temperaturkontroll over hele boligen, eller et koblingsur for å slå av og på strømmen til faste tider.
- Luft kjapt og intensivt
Da unngår du nedkjøling, og du slipper ikke ut varmen din "til kråka".
- Trekk for gardinene om kvelden
Dette reduserer varmetapet.
- Skru av lys og varme i rom som ikke er i bruk
Om du ikke vil skru varmen helt av, kan du kanskje redusere den?
- Skru av varmekilder du ikke har behov for
Om du er borte over en lengre periode. Men husk å ikke skru av så mye varme at rørene dine fryser.
- Fyr med ved dersom du har muligheten
En varm, knitrende peisovn er jo også koseligere enn en elektrisk ovn.
- Ta kortere dusjer
Nest etter oppvarming av boligen, bruker vi mest strøm på oppvarming av vann. Derfor kan det være lurt å ta kortere dusjer når strømprisene er høye. Men det er smartere å dusje enn å bade i badekar, da sistnevnte bruker enda mer vann.
- Forsøk å senke temperaturen på varmtvannstanken til 65 grader
men aldri under 60 grader - dette på grunn av faren for legionellabakterier.
- Reduser bruken av tørketrommel
Det er bedre for klærne dine, bedre for miljøet og bedre for lommeboken.
- Vent med å kjøre vaskemaskin og oppvaskmaskin til de er helt fulle
De fleste maskiner bruker like mye energi, enten de er fulle eller halvfulle. Da er det bedre økonomi å vente.
- Skru av tørkeprogrammet på oppvaskmaskinen
Oppvasken tørker fint av seg selv ved hjelp av varmen i maskinen. Det er bare å åpne døren til maskinen på gløtt når den er ferdig, så tørker koppene dine på null komma niks.
- Bruk sparepærer eller LED-pærer utendørs og i kalde rom
Vanlige lyspærer omdanner kun cirka 5 prosent av energien til synlig lys, resten blir til varme. I en sparepære blir 80 prosent av energien til lys, og de varer mye lengre.
- Slå TV-en og PC-en helt av
Mange apparater bruker like mye strøm når de står i standby som når de er i bruk.
Mange leverandørerer tilbyr strømstyringsmuligheter. På strømmålereren finnes en såkalt HAN-port man kan koble utstyr til for å se forbruket i sanntid. For mer informasjon om strømstyring les her.
For flere tips sjekk www.enova.no. Der kan du også søke støtte til energitiltak.
-
Hva kan jeg gjøre for å redusere strømforbruket?
Det finnes en rekke enkle tiltak du kan gjøre for å redusere strømforbruket for å få lavere strømregning. Det er imidlertid viktig at du søker råd hos fagfolk, og at du gjør endringene i riktig rekkefølge. Det er en del grunnleggende grep du kan gjøre som ikke krever store investeringer. Den beste tiden for å gjøre endringer er gjerne i forbindelse med bygging, oppussing, eller rehabilitering.
-
Reduser energibehovet: 75 prosent av energiforbruket kommer fra oppvarming og varmtvann. Isolerer du bedre og reduserer varmetapet fra vinduer og dører, er du på god vei. Kjøp A-merkede hvitevarer.
-
Bruk varmen på ny: Gode luftevaner og et godt ventilasjonssystem slipper inn frisk luft, uten å slippe ut varmen.
- Varmestyring: Styring av ventilasjon og oppvarming sørger for at du har det komfortabelt når du er hjemme, og sparer energi når du er borte.
-
Alternative varmekilder: Først når de andre stegene et tatt, får du maksimal gevinst av å investere i alternative varmekilder som varmepumpe eller pelletskamin.
-
I tillegg kan du innføre vaner som å skru ned temperaturen i rom som ikke er i bruk, generelt redusere romtemperatur, bytte til sparepærer og skru av lys i rom som ikke er i bruk.
-