Når strømkundene også blir produsenter, må nettet tilpasses den nye virkeligheten. Gjennom EU-prosjektet eNeuron er Lede med og utvikler løsninger for å optimalisere lokal energiproduksjon og bruk av batterier.
25. og 26. oktober var Lede og Sintef vertskap for det internasjonale innovasjonsprosjektet eNeuron. Prosjektet skal utvikle verktøy for optimering av design og drift av ulike energibærere i lokale energisamfunn. Dette gjøres gjennom piloter i Portugal, Italia, Polen og Norge, i Norge representert ved Ledes forsknings- og utviklingsprosjekt Skagerak Energilab.
Fornøyd
Gjennom to dager fikk godt og vel 20 deltagere fra de fire landene en gjennomgang av status fra pilotene i de ulike landene. Signe Marie Oland og Mariona Zhuri ledet samlingen på vegne av Lede, og de var begge godt fornøyd med dagene.
- Behovet vi har for å utvikle strømnettet går på tvers av landegrensene. Vi må legge til rette for elektrifisering og utnytte strømnett og -produksjon. eNeuron samler kompetanse fra flere land i EU som har felles målsetning om å lære av hverandre og bidra til å løse våre felles utfordringer, forteller Mariona
Stadionlys med energi fra batteri
Deltagerne fikk også en omvisning og demonstrasjon av anlegget på Skagerak Arena. Demonstrasjonen viste hvordan forbrukstopper kan flates ut å trekke energi fra et energilager. Et jevnt forbruksmønster kan gi fordeler både til sluttkunder og nettselskap.
Flomlysene på arenaen er bare i bruk noen timer annenhver uke, men da bruker de så mye strøm at Odds ballklubb får en ekstra høy nettleie på grunn av høy effekt. Ved å hente strømmen fra batteriet i stedet for nettet reduserer de effektuttaket og nettleien.
- På Skagerak Arena har vår internasjonale gruppe hatt mulighet til å jobbe videre med oppdraget vårt omgitt av teknologi som representerer deler av løsningen. Dette inspirerer alle involverte, forteller Oland.
eNeuron er finansiert gjennom EUs forsknings- og innovasjonsprogram Horizons 2020.