Når trær og busker kommer i kontakt med strømnettet kan det føre til strømbrudd. Derfor rydder Lede kvister og trær langs linjene før de skaper problemer.
Lede rydder kvister og trær langs linjen for å forhindre strømbrudd under normale værforhold.
Vi feller ikke trær med mindre de ligger direkte på linjen. Lede har ansvar for trær som forårsaker strømbrudd ved uvær. Ser du trær på linja? Meld fra her.
Lede har ikke ansvar for drift og vedlikehold av gatelys. Det er som oftest kommunene som eier gatelysene. De har dermed også ansvar for å fjerne vegetasjon langs gatelystraseene.
Trær på egen eiendom
Dersom du har kraftlinjer som krysser over eiendommen din må du planlegge litt ekstra når det gjelder planting i hagen. Skal du plante hekk, busker eller trær? Sjekk hvor høye disse kan bli før du setter dem i jorda. På denne måten kan du unngå beskjæring og nedkutting av vekster som vokser for nært linjene. Det aller beste er om sonen under og nært kraftlinjene holdes helt fri for vekster.
Trefelling nær en lavspentlinje kan utføres av privatpersoner på egen regning. Husk at du må ha avtale med grunneier. Den som utfører trefelling er ansvarlig for egen sikkerhet og eventuelle skader på nettselskapets linjer. Dersom det oppstår skader på linjen er du ansvarlig for kostnader knyttet til dette. Ved uaktsomhet kan du bli fakturert for reparasjons- og materialkostnader, og kostnader som følge av avbrudd i strømleveransen (såkalte KILE-kostnader).
Vi anbefaler å kontakte et firma som utfører trefelling nær strømnettet.
Trefelling langs høyspentlinjer kan være svært farlig. Du skal alltid varsle Lede dersom du skal felle trær som står mindre enn 30 meter fra høyspentlinjen. Lede vil være behjelpelige med arbeidet for å unngå skade på personer eller anlegg på høyspentlinjer. Fyll ut skjema her.
Linjerydding
Lede gjennomfører jevnlig linjerydding.
Nettselskapenes standard tilknytningsvilkår og standard nettleieavtale gir netteier adgang til eiendommene for nødvendig vedlikehold av luftledninger.
All linjerydding utføres i tråd med forskrifter utarbeidet av Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB).
Det er grunneierne som eier kvist og trevirke etter linjerydding. Kvisten vil derfor bli lagt i haug på eiendommen slik at grunneier kan benytte seg av den.
Se kart for hvilke år vi utfører linjerydding i ditt område: