– Jeg er en del på tur, liker surfing og snowboard, og er generelt glad i å være mye ute, sier 20-åringen fra Heistad i Porsgrunn. Sammen med en kompis skal han gå Norge på langs.

– Vi har satt av seks måneder, fra 1. mars til 1. september, og så får vi se om vi kommer oss fram. Mange har gått Norge på langs på mye kortere tid, men vi tar det litt som det kommer. 

Norge på langs

1.mars går de to fra Lindesnes i sør, med kurs mot Haukeliseter og Hardangervidda. På veien opp mot Nordkapp går de blant annet gjennom Forollhogna nasjonalpark, og Blåfjella-Skjækerfjella nasjonalpark. Da de ikke har lagt ut depoter med forsyninger og utstyr underveis, regner de to med å legge turen innom sivilisasjonen for å fylle på. Turen tar de til fots, riktig nok med ski på beina der det fortsatt er mulig. Det er en fysisk krevende tur, på over 3000 kilometer. Eiendelene trekker de i pulk over snøen, senere blir det med sekk på ryggen, fullstappet med telt, sovepose og fiskestang.

20-åringene har planlagt å overnatte i Den Norske turistforeningens hytter der det er mulig, og ellers i telt. 

– Målet er å komme seg helt fram til Nordkapp, men det er faktisk ikke selve destinasjonen som teller, det er turen og opplevelsene underveis, sier Ådne. 

Fagbrev som energimontør

Rett før jul tok han fagprøven som Energimontør i Lede, og har siden sikret seg fast jobb i nettselskapet. 

– Jeg tok elektrolinja på videregående, for å bli elektriker. Jeg kjente ikke så mye til montøryrket fra skolen, men da det åpnet seg en mulighet til å bli energimontør tok jeg den. Det er et spennende yrke som passer meg bra, og det at vi er mye utendørs liker jeg godt, sier den turglade 20-åringen. 

Samme dag som han går over i fast jobb i Lede, starter han også med ulønnet permisjon for å gå på tur i seks måneder. 

Ådne Pettersen (20) fra Porsgrunn trives godt i energimontøryrket hos arbeidsgiveren Lede. – Det er hyggelig at Lede legger til rette for at jeg får gjennomført en slik tur.

Nettselskapet Lede tar årlig inn seks til åtte lærlinger, blant annet innen energimontør-faget.

– Ådne er omsorgsfull, reflektert og positiv, han står på og gjør alltid sitt beste. Det er gode egenskaper som vi verdsetter hos en montør, og vi valgte derfor å ansette han selv om han blir borte i et halvt år, sier Anne Coch Aagesen, teamleder montasje lærling i Lede. 

Arbeidsgiveren påpeker at den nyansatte montøren vil lære mye – om planlegging, gjennomføring og bli godt kjent med seg selv, og hvordan han håndterer utfordringer i løpet av en slik tur. 

Til andre som går med en drøm i magen er Ådnes oppfordring klar:

– Ta dine egne valg - og ikk bare tenk på det, men gjør det! 

Nysgjerrig på turen? Følg gjerne guttene på instagram-kontoen @norwayadventurers