Da Andreas Fæster Tønnesen satt på skolebenken i Horten var han den eneste som rakk opp hånden da det ble spørsmål om noen ønsket å bli utplassert i Lede (den gang Skagerak Nett). Det har han ikke angret en dag på.

- De fleste i klassen hadde planlagt å jobbe med svakstrøm, automasjon eller som vanlig elektriker. Det hadde jeg også tenkt, men syntes det hørtes spennende ut å være energimontør.

Viktig å møte likesinnede

Under utplasseringen fikk han være med en lærling rundt og se hvor mange og varierte arbeidsoppgaver en energimontør har.

- Det betydde også mye at jeg fikk være med en på min egen alder. Det er litt lettere når man blir møtt av folk som er i omtrent samme situasjon som en selv. 

Mann i arbeidsklær ved transformator.

Simon Garmo Harang visste mer om hva han gikk til da han ble utplassert fra skolen i Skien.

- Faren min jobber som energiteknikker i Lede, så jeg visste jo litt om hva det dreide seg om. Det jeg liker best er å jobbe ute og ha varierte arbeidsoppgaver.

God opplæring og gode muligheter for jobb

I februar bestod begge guttene fagprøven med glans etter to og et halvt år som lærlinger. Totalt er de fem lærlinger som nå går rett over i fast jobb i Lede. Teamleder Anne Coch Aagesen er veldig fornøyd med innsatsen deres.

- Ja, det er flinke gutter, og de er veldig gode på digitale verktøy som vi satser på, forteller hun.

Hun mener Lede har rykte på seg for å gi lærlingene god opplæring. Muligheter for fast jobb er det også.

- Vi kan ikke love alle fast jobb, men vi sier gjerne at det er gode muligheter. De siste årene har de fleste fått fast jobb etter endt læretid, og slik det ser ut vil vi trenge nye montører i årene som kommer også.

Planer om videreutdanning er satt på vent

Tønnesen hadde opprinnelig planer om å fortsette skolegangen etter at fagprøven var bestått, men de planene har han gjort om på. 

- Ja, det endret seg i løpet av lærlingtiden. Jeg ønsket opprinnelig å gå videre for å bli elektroingeniør, men i Lede har jeg varierte arbeidsoppgaver og gode arbeidsforhold, så nå skal jeg i hvert fall jobbe noen år får å få mer erfaring, forteller han.

Harang har også lekt med tanken om å utdanne seg videre.

- Ja, jeg har tenkt på videre skolegang, men ønsker først og fremst å skaffe meg mer arbeidserfaring akkurat nå. Med den utdanningen jeg har er det gode muligheter enten jeg vil jobbe eller ønsker å ta videre utdanning, konstaterer han.

Mann i arbeidsklær inne i nettstasjon.