– Ved å ta en rask egenkontroll av det elektriske anlegget hjemme eller på hytta kan man avdekke varmgang og branntilløp, sier leder for Det Lokale Eltilsyn (DLE) i Lede, Christian Heyerdahl.
Elsikkerhetsdagen er et viktig samarbeidsprosjekt mellom Lede, Elsikkerhetsportalen og foreløpig 10 andre lokale eltilsyn (DLE) fra hele landet. Alle Ledes kunder som gjennomfører kontrollen og sender inn resultatet blir med i trekningen av en elektrisk sparkesykkel.
Elsikkerhetsdagen
Erfaringsmessig oppdages mange brente støpsler, til både varmtvannsbereder og ved utstrakt bruk av skjøteledninger, under egenkontroll av det elektriske anlegget.
– Vi håper Elsikkerhetsdagen blir en årlig begivenhet i de tusen hjem. Det er en fin anledning til å øke sikkerheten hjemme - blant annet skal de fleste jordfeilbrytere testes minimum en gang i året, men de blir dessverre sjelden testet så ofte, sier Heyerdahl.
Falsk beskyttelse
Ved en egenkontroll av sikringsskapet bør man også kontrollere om overspenningsvernet, også kalt lynvern, er løst ut. Overspenningsvernet har et lite vindu som skal vise deg en grønnfarge. Om det viser rødt, sort eller en annen farge er vernet brukt opp.
– Overspenningsvernet kan hindre at utstyr blir ødelagt og beste fall avverge brann i det elektriske anlegget og utstyret. Dersom overspenningsvernet er løst ut står det rett og slett som en falsk beskyttelse av det elektriske anlegget og utstyret ditt.
Heyerdahl understreker at de fleste branner i boliger oppstår på grunn av feil bruk ut elektrisk utstyr, ikke på grunn av feil i den faste elektriske installasjonen.
– Derfor har vi også fokus på å lade riktig. Mange vet ikke dette, men dersom en elsparkesykkel eller en mobiltelefon har fått en skade, så skal de faktisk ikke kobles til en lader i det hele tatt.
Elsikkerhetssjekken er enkel å gjennomføre. Trykk her for å komme rett til undersøkelsen.
Sjekken gjennomfører du på PC eller mobil, du må ha tilgang til eget sikringsskap/inntak og generelt egen elektrisk installasjon. For å sende inn besvarelse og delta i trekningen av en elsparkesykkel må man oppgi fornavn, etternavn, telefonnummer, postnummer og e-postadresse.
En helsesjekk i eget hjem
Resultatet av undersøkelsen tas ut som statistikk, og kan benyttes videre i Ledes risikobaserte utplukk av tilsyns- og informasjonsarbeid.
– Om 5000 eller 10 000 av våre nettkunder utfører en egenkontroll av sitt eget elektriske anlegg i forbindelse med denne dagen, vil det øke elsikkerheten i de tusen hjem og gi en stor samfunnsgevinst totalt sett. Det vil rett og slett gjøre hverdagen litt tryggere, sier Christian Heyerdahl.
Elsikkerhetssjekken finner du her.