Mange bruker strøm uten å tenke så mye over det. Ønsker du å påvirke kostnadene, er det derfor her du bør starte. Gå inn på Min side og bli kjent med forbruksmønsteret ditt.

På siden med effektkurver ser du de dagene du bruker mest strøm. Har du få dager i et høyere trinn enn mesteparten av måneden, kan det være små ting som skal til for å redusere toppene.  

For eksempel. Denne boligen har mesteparten av forbruket sitt mellom 0-10 kW, altså de to nederste kapasitetstrinnene. De har kun 4 dager i denne måneden som går over i trinn 10-15. 

Månedsforbruk

For å se nærmere på forbruket disse enkeltdagene kan man velge dag og få dette bildet: 

DagsforbrukHer ser man raskt at det er snakk om 3 timer i løpet av døgnet som kommer over "grensen" til neste trinn. For å kunne påvirke forbruket disse timene, må du finne ut hva du brukte strøm på. Forbruket ditt blir tilgjengelig på Min side etterskuddsvis, dvs gårsdagens forbruk blir tilgjengelig innen kl 9 dagen derpå. 

På min side kan du også be om varsling per e-post eller sms når gårsdagens forbruk overstiger den grensen du setter. 

For å få tilgang til sanntidsdata, kan du bruke HAN-porten og koble til smarthusløsninger eller utstyr som måler ulike enheter i boligen.

Hvordan kan du påvirke nettleien din? 

Når du har fått oversikt over hva du bruker strøm til, kan du påvirke kostnadene på nettleien. 

  • Det er apparater som du bruker i mer enn en klokketime av gangen som du bør se om du kan endre forbruksvaner på.
  • Vannkoker, kaffetrakter og hårføner er apparater du bruker i korte perioder, gjerne bare minutter, og har dermed lite å si for det totale strømforbruket og vil i liten grad påvirke døgnmaksen. Døgnmaksen, som er høyeste timeforbruk per døgn, regnes ut fra en hel klokketime. 
  • Det aller letteste forbruket å flytte på er lading av elbil. Her kan du endre på ladehastigheten, enten i selve bilen eller via en app fra din strømleverandør eller andre smarthusløsninger. Lad sakte og lad gjerne om natten, da er også strømprisen som regel billigere. 
  • Unngå å bruke vaskemaskin, oppvaskmaskin eller tørketrommel samtidig som du lager middag. Bruk gjerne bare ett apparat om gangen hvis du kan. Eller flytt bruk av det ene apparatet til et annet tidspunkt for å se om det har virkning på ditt forbruk og du unngår å hoppe til neste kapasitetstrinn, men holder deg innenfor ditt "normale" trinn. 
  • Heng opp tøy til tørk eller unngå iallefall å bruke vaskemaskin og tørketrommel samtidig. 

 

Tips for å redusere strømforbruket generelt finner du her.