Lede rydder jevnlig langs strømlinjene for å unngå strømbrudd forårsaket av vegetasjonen. For å sikre strømforsyningen er det viktig å ha kontroll på trær, busker og hekker langs strømlinjene både i høy- og lavspentnettet.
Her er en oversikt over områder vi rydder de nærmeste årene:
Adgang regulert i standardvilkår og -avtale
Vi håper at linjerydding i minst mulig grad skaper ulemper for grunneiere.
Nettselskapenes standard tilknytningsvilkår og standard nettleieavtale gir netteier adgang til eiendommene for nødvendig vedlikehold av luftledninger.
All linjerydding utføres i tråd med forskrifter utarbeidet av Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB).
Fjerning av virke
Drivverdig virke blir kvistet og lagt i traseen slik at grunneier på en enkel måte kan hente dette. Lede fjerner ikke trevirke fordi grunneier er rettmessig eier av alt virke.
-
Hvor gir jeg beskjed om et tre som jeg tror det er fare for at vil falle over en strømledning?
Vi har et eget skjema for rapportering av trær eller busker som er i konflikt med strømledningene.
Fyll ut skjemaet, og ta helst et bilde, så vil vi gjøre en vurdering av hva som må gjøres.
-
Et tre har falt ned på en strømledning. Hva gjør jeg for å få det fjernet?
Observerer du trær over strømledningene ber vi om at du tar kontakt på vår døgnåpne feilmeldingstelefon, 35 51 89 91. Ledninger som ligger på bakken kan være spenningsførende og det er forbundet med livsfare å komme nær slike ledninger.
-
Ting å huske på om du har strømlinjer over eiendommen din
Dersom du har kraftlinjer som krysser over eiendommen din må du planlegge litt ekstra når det gjelder planting i hagen. Skal du plante hekk, busker eller trær? Sjekk hvor høye disse kan bli før du setter dem i jorda. På denne måten kan du unngå beskjæring og nedkutting av vekster som vokser for nært linjene.
Det aller beste er om sonen under og nært kraftlinjene holdes helt fri for hekk, busker og trær. Vekster som med tiden kan bli høye bør plantes på en del av tomten som ikke kommer i konflikt med strømnettet. Dette gjelder også områder av eiendommen som inneholder stolper, kabelskap eller nettstasjoner, da disse må holdes ryddige for å sikre adkomst når vi skal utføre vedlikeholdsarbeid. -
Kan Lede felle trær overalt?
Trær i nærheten av strømførende ledninger er den største årsaken til strømbrudd i Norge. Vi må derfor kutte ned enkelte trær og busker som vokser for nært slike ledninger.
Som nettselskap har vi hjemmel til å rydde området rundt høyspentnettet, gjennom avtalegrunnlag med de respektive eiendommene.
Ved rydding av lavspentnett har vi hjemmel gjennom våre standard tilknytningsvilkår og standard nettleieavtale. Disse gir oss som netteier adgang til eiendommene for vedlikehold av luftledninger. -
Hvorfor lar dere noen trær bli stående ved linjerydding?
Farlige trær felles og ufarlige trær blir stående.
Trær som vurderes som farlige for strømforsyningen under normale værforhold blir felt, mens trær som vurderes som ufarlige blir stående. Enkelte ganger blir trær stående, mens greiner som kan komme i berøring med strømlinjene og forårsake strømbrudd, blir kappet av.
-
Hvorfor rydder dere ikke vekk trær ved gatelys?
Lede har ikke ansvar for drift og vedlikehold av gatelys. Det er som oftest kommunene som eier gatelysene. De har dermed også ansvar for å fjerne vegetasjon langs gatelystraseene.
-
Hvorfor ligger det igjen kvist etter dere har fjernet trær?
Det er grunneierne som eier kvist og trevirke etter linjerydding. Kvisten vil derfor bli lagt i haug på eiendommen slik at grunneier kan benytte seg av den.